tisdag, november 04, 2008

En lugn valförmiddag i Palm Beach


Under förmiddagen har jag åkt runt i Palm Beach, dels för att förstås besöka valkretsen där debaclet med valsedlarna inträffade i valet 2000, dels för att "känna in" stämningen. Och det är förvånansvärt lugnt. Det är inte särskilt långa köer, mot vad man förmodat. En pittoresk detalj är att det är en tisdag och folk måste helt enkelt ta ledigt från jobbet för att kunna rösta. Flera väljare jag pratat med idag tycker att man borde flytta valet till en söndag eller lördag. Och det tycker även några arbetsgivare som intervjuats i till exempel USA Today...

Däremot räknar man med att köerna ska byggas på under eftermiddagen när folk åker från jobbet för att rösta. Medierna påpekar om och om igen att "den som står i kö för att rösta klockan 7 när vallokalerna stänger, kommer att få lägga sin röst". De första vallokalsundersökningar kommer att presenteras redan klockan 6.

Det finns en hel del valarbetare ute och viftar med skyltar och gör så kallad canvassing (knackar dörr), men här i Palm Beach är det nästan bara demokrater. Jämfört med en valkampanj i Sverige är det betydligt färre skyltar och det kan ju även bero på att antalet partier är färre, även om valet inte handlar om partier – utan om John McCain och Barack Obama. Och en himla massa school boards, referendums, senatorsval och kongressval. Röstsedlarna i vissa distrikt kan vara upp till en meter långa...

Georgia, Indiana, Virginia är viktiga stater – håll koll på dem. De som vinner Virginia, har stora chanser att bli president, för den staten har alltid varit republikansk men har idag en demokratisk guvernör.
Samma gäller viktiga senatorsval, en tredjedel av senaten väljs om i år. Och två viktiga stater där republikanska senatorer mot alla odds verkar vara i trubbel. Det gäller Mitch McConnell i Kentucky och Elisabeth Dole i North Carolina (ja, det är Bobs fru). I vanliga fall skulle de sitta säkert, men idag finns risk att de kanske förlorar sina senatsposter – och med det skulle valet kanske kunna hamna i demokratisk favör.

0 kommentarer:

Squash Meetups