måndag, november 03, 2008

Välregisserat med Barack Obama


Om John McCain inatt i Miami levererade ett tal nästan helt tomt på politiska initiativ och mer eldade sina anhängare, gjorde Barack Obama tvärtom idag i Jacksonville.
När McCain pratade energiskt och kortfattat, var Obama högst presidentlik och talade väl och länge om vad han verkligen vill göra. McCain var en fighter som i underläge försöker slå mot sin motståndare och försöker få sina passionerade anhängare att fortsäta kampen ända in i kaklet. Obama en man som redan antagit presidentmanteln, som hellre berättar om vad han vill göra och begär sina anhängares stöd i det hårda arbete det innebär.

Dessa två rallies skilde sig högst påtagligt från varandra. McCains var snabbt ihopsatt, lite amatörmässigt men med passionerat gastande publik, varav en mycket stor andel exilkubaner. Obamas var högst välregisserat, med gott om välordnade frivilliga som metodiskt fyllde salen och anhängare som var betydligt mer beskedliga. McCain-anhängarna hade egna skyltar med sig, både handskrivna och de officiella, tryckta. Obama-gänget hade inte en egen skylt med sig och endast de delar av publiken som skulle synas i TV:s direktsändning fick skyltar och flaggor.

Obama är den bättre talaren, den bättre tv-figuren och har den bättre kampanjorganisationen. Det framgår tydligt att hans agenda har socialistisk slagsida, vad han än själv säger. Han framstår som en ärlig och uppriktig person. Och om inte demokraterna vinner den här gången, med en kandidat som uppenbarligen har så många fördelar, lär anhängarna bli grymt besvikna...

McCain framstår som en hyvens grabb, en hederlig man och det enda som egentligen tynger ned honom är att hans kampanj inte alls lyckats med allt det som Obama-kampanjen gjort. Och valet av Sarah Palin som vicepresidentkandidat framstår som obegripligt och misslyckat. Inatt var han definitivt mer på hugget än Obama imorse. Vilket förstås kan bero på hur de ligger till i mätningarna – Obama ser ut att kunna vinna om han tar Florida, McCain måste vinna många "battleground states" och dessutom ta några till som idag ser ut att vara "säkra" Obama-stater.

De flesta medier rapporterar att det ser ut som att Obama vinner. Jag är bara säker på att det blir på ett av två olika sätt: antingen vinner McCain med en hårsmån eller så vinner Obama en jordskredsseger. Samma strömningar som puttade bort Göran Persson från posten som statsminister känns när man talar med folk här – Bush måste bort och om det skulle finnas minsta lilla Bush-smuts på McCain är Obama det enda alternativet som finns. Vilket inneburit att många republikaner vänt sig till Obama, trots att McCain gjort en hel del för att fjärma sig från Bush och framförallt Bushs ekonomiska politik.

Men. Det finns många, många procent väljare i viktiga stater som fortfarande inte bestämt sig. Det ska bli kul, det här...

0 kommentarer:

Squash Meetups