fredag, november 16, 2007

Lost in dreams


Det sovande folket. Det är japanerna. Var man än vänder sig, vilken tid på dygnet som helst, vilken dag i veckan som helst, finns de där.
De står och sover, sitter och sover, ligger i t-banan och sover, sitter i bilar och sover och hänger på cyklar och sover.

Jo, i t-banan. Jag hade tyvärr inte kameran med mig men jag såg två unga killar iklädda svart kostym, vit skjorta och krampaktigt tag om portföljerna som sov hårt i klart obekväma ställningar strax efter ett på natten. Sökte lite på nätet och hittade information bland annat om en fotograf som gjort en hel utställning om de japaner som ligger i t-banan. Det beror uppenbarligen på att de bor så långt ut i förorten att när de festar efter jobbet med sina kompisar blir det så blött och sent att det är bättre att sova i t-banan och gå direkt till jobbet dagen därpå...

Japanerna lever under stort socialt eget tryck (det är ingen svår analys att göra, även om den kan vara fel), vilket skapat ett samhälle som kan fantastiska saker, men samtidigt har många familjefäder som fyra dagar i veckan drar i sig en helpava Macallan 18 tillsammans med två jobbarkompisarna efter jobbet klockan sju och drullar hem till familjen vid elvatiden. Inte konstigt att folk som jobbar på kontor åker till jobbet mellan åtta på morgonen och tolv på dan. Sen jobbar de 8-10 timmar varje dag.

Inte så konstigt att de passar på att sova när tillfälle ges - och även när tillfälle inte ges.

0 kommentarer:

Squash Meetups