tisdag, maj 27, 2008

47 minuter med Vinod


Det finns riskkapitalister i Silicon Valley. Och så finns det Vinod Khosla. Honom mötte jag idag och det var en sann upplevelse. Han driver Khosla Ventures, var med och startade Sun Microsystem och några andra företag. Gjorde några spänn och började 2000 intressera sig för energiområdet.
2004 hde han läst in sig på tekniken och drog igång sin egen fond, som enbart satsar på högriskprojekt inom energi. Och endast projekt som handlar om "breakthrough technologies". Han fortsätter att förkovra sig och anses av många vara en av de absolut främsta när det gäller att förstå vart världen är på väg på energiområdet.
– Jag gillar inte affärer, jag är bara intresserad av teknik och vad som kan driva den framåt. Men jag tror att jag har en hel del att lära entreprenörer om hur världen fungerar, så då får man leva med affärssidan, berättade han.
Khosla Ventures är precis som många andra venture cap-bolag i Silicon Valley intresserade av ny teknik, men det räcker inte för Khosla att satsa på saker som är tio procent billigare, 10 procent effektivare eller bygger på en ny variant av gammal teknik. Ska det vara, ska det vara ordentligt:
– Ju större problem, desto större möjligheter. Exempelvis har vi satsat pengar på en kille som tror att han kan göra vad naturen gör, tillverkar olja av växtmaterial på några miljoner år, på bara några timmar. Vi såg hans beräkningar och tittade på några små experimentresultat. En månad senare hade vi bestämt oss och han har nu pengar att röra sig med för att kunna får ordning på tekniken inom 2-3 år. Det fanns ingen annan som ville investera i hans bolag, speciellt inte de stora oljebolagen. Men vi gjorde det, för att det är precis den typ av investeringar vi gör.

Khosla är en suverän representant för Silicon valley – rik, smart, no bullshit, filantrop och affärman. Alla de goda egenskaper den här regionen producerat. Khosla har heller inga problem att samla på sig de största hjäronorna och talangerna – eftersom det han satsar pengar på i nio fall av tio är fullständigt banbrytande. Sådant kan få vem som helst att hoppa av ett välbetalt jobb på ett storföretag eller annorstädes...
– Vi anställde nyligen en av forskningscheferna på MITs materialsektion till ett litet, tre man stort, bolag. Naturligtvis fick han en rejäl del i bolaget, men samtidigt gav han i princip upp hela sin akademiska karriär. Jobbet på MIT var ett så kallat livstidsförordnande, en tjänst man tilldelas och sedan får behålla tills man dör. I Europa skulle det aldrig hända. Ni européer är alldeles för bekväma...

Khosla har fått kritik för att han pushat hårt för etanol, men han satsar om sagt på allt som kan ha en marknad inom energiområdet. Intressant nog tar nästan alltid hälften av entreprenörens bolag när han går in. Vilket han kan göra eftersom det ofta inte finns någon annan som är beredd att satsa. Samtidigt är det runt 10 procent mer än vad som är kutym.

Som sagt. Det blir definitivt en artikel i Entreprenör om denne man.

0 kommentarer:

Squash Meetups