onsdag, maj 28, 2008

Vencap i Silicon Valley har blivit för stora


Vid middagen på suveräna grekiska restaurangen Kokkari (200 Jackson St) berättade riskkapitalisten Michael Borrus om sin verksamhet. Han har efter många år i branschen startat en egen vencapfirma kallad Xseed, som helt enkelt står för seed money, mellan 100 000 och 4 miljoner dollar. Xseed starades eftersom det saknas en sådan spelare i Silicon Valley, vilket för en utomstående förstås låter lite konstigt. Borrus förklarade varför:
– De stora VC-företagen, som Kleiner Perkins och Sequoia, har så stora tillgångar idag att de bara på sin management fee på två procent gör sina delägare förmögna, varje år. Samtidigt måste de investera i så stora projekt för att kunna få en omsättning på sina tillgångar att de struntar helt i de små, de som kanske bara behöver några hundratusen dollar för att komma fram till om tekniken kan fungera över huvud taget.

De stora VCna måste antingen öka antalet projekt (och med det personalstyrkan, vilket i sin tur minskar lönsamheten...) eller göra som de gör – bara satsa på de stora projekten i senare skeden, när tekniken är bevisad, marknadstester gjorda etc med andra ord i finansieringsrunda två eller tre (series B och C, som de kallas).
Enligt Borrus jagar de stora VCna inte längre intressanta entreprenörer, de har en strid ström av hugade sökanden som de ger audiens till.

0 kommentarer:

Squash Meetups